donderdag 30 oktober 2008

Drie pioniers in de sneeuw

Schaatsen is leuk, maar is het ook spectaculair? ‘Het is als kijken naar groeiend gras’, zou een Amerikaan zeggen. Gelukkig is er Eurosport Winterpark voor de liefhebbers. Tussen oktober en maart komen alle World Cups en Europese - en Wereldkampioenschappen in verschillende Olympische wintersport-disciplines aan bod. Extra interessant als je beseft dat we in een pre-Olympische jaar bevinden en sporters al de mogelijkheid krijgen zich te plaatsen voor Vancouver. Hoe zit het eigenlijk met de Nederlandse inbreng? JvT stelt drie sporters voor met een Olymische droom!

Nicolien Sauerbreij


De koningin van het afgelopen seizoen mag natuurlijk niet ontbreken in ons overzicht. De inmiddels 29-jarige Sauerbreij verraste toen met de Wereldbekerzege parallelle reuzenslalom en de overwinning in het overallklassement. De snowboardster was ook actief op de Winterspelen van 2002 en 2006, maar die liepen uit op een teleurstelling. Bij haar eerste deelname wordt ze gezien als favoriet en mag voor Nederland bij de openingsceremonie de vlag dragen. Ze laat haar board echter waxen door een dubieuze Oostenrijker waardoor ze niet doorstoot naar de beste zestien. Het voorval wordt nog jaren aangehaald in de media. Ook in Turijn kan Sauerbreij de verwachtingen niet waarmaken en haalt ze de kwartfinale niet. Vrij verrassend besluit ze door te gaan tot de Winterspelen in 2010 en ineens begint het te draaien. Begin deze maand werd het Nederlandse boegbeeld nog derde bij de WB-wedstrijd in ‘haar’ Landgraaf. Direct daarna ging ze onder het mes, want een slijmbeursontsteking in haar linkervoet maakte pijnloos boarden vrijwel onmogelijk. Sauerbreij hoopt binnen drie maanden terug in competitie te zijn, we zien haar binnenkort dus weer terug op Eurosport.


Peter van Wees


Skeleton, wat is dat ook alweer? Net zoiets als rodelen? Om het verschil even duidelijk te maken: skeleton doe je op je buik, rodelen op de rug. Peter Van Wees de enige Nederlander die aan deze Olympische sport doet. “Skeleton is op je buik gaan liggen op een sleetje, met je hoofd naar voren, je kin 5 centimeter boven het ijs, en dan met 120 kilometer per uur in een bobsleebaan naar beneden racen”, vertelt hij aan de Volkskrant. “Die snelheid is verschrikkelijk leuk. Je opereert op de grens van wat controleerbaar is. Je moet de slee zo hard mogelijk laten lopen en kleine details toevoegen om nog iets harder te gaan.” Om ook in de wintermaanden te kunnen trainen heeft de 35-jarige routenier een eigen skeletonsimulator in elkaar gezet. “We hebben daarvoor een wintersportspelletje op de Wii, de spelcomputer van Nintendo waarbij je de controller bijvoorbeeld als tennisracket of honkbalknuppel gebruikt, als uitgangspunt genomen. Die controller hebben we uit elkaar gehaald en het mechanisme onder op een plank gemonteerd waar we mijn slee op hebben gelegd. Het voelt alsof ik echt in een baan lig. In de zomer ga ik er zo'n twee tot drie keer per week op liggen. Beetje spelen.” Van Wees hoopt er zijn voordeel mee te doen in zijn voorbereiding op de Spelen. “Ik ga voor een plek in de top zes!”


Herbert Cool











Toegegeven, biatlon is niet de meest spectaculaire wintersport en ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik zijn WB-shirt op mijn kamer heb hangen. Toch is het een van de zwaarste sporten der aarde. Kilometers langlaufen en dan in de vrieskou ook nog je handen weten stil te houden om fatsoenlijk te schieten. En dan ook nog éénling zijn in een sport die in Nederland niet echt bekend is, maar in Duitsland grote populariteit geniet. Herbert Cool heeft zich inmiddels dan ook in Zuid-Duitsland gevestigd, het mekka van de biatlon. De 23-jarige atleet leeft inmiddels vol voor zijn sport en dat begint zijn vruchten af te werpen. Vorig jaar eindigde Cool op het wereldkampioenschap biatlon in het Zweedse Österlund twee keer als vijftigste en één keer als 62ste. Hij werd daarmee prompt de beste Nederlander ooit in de winterse combinatiesport. Het lijkt misschien een grote achterstand op de toppers, maar als duursporter is een biatleet pas op zijn best rond zijn 28e verjaardag. ‘Exoot’ Cool viel inmiddels ook al op bij de Duitse zender ZDF, die vorig seizoen een reportage over hem maakten. Ook was hij te zien bij Studio Sport en Holland Sport. Dit jaar zal hij meedraaien met het Amerikaanse team, een grote stap vooruit. Momenteel moeten de fans van Cool het doen met Eurosport, ARD en ZDF. Er zal een tijd komen dat ook Nederland niet meer om hem heen kan. ”Vancouver 2010? Als ik gezond blijf, denk ik dat die kans groot is”, bevestigt Cool.


Jens

Geen opmerkingen: