zaterdag 25 oktober 2008

Paul de Leeuw grote winnaar 'Televizier-Ring 2008'



En de Gouden Televizier-Ring 2008 gaat naar…

Net als 1,6 miljoen andere mensen heb ik gisteravond gekeken naar de uitreiking van een van de belangrijkste prijzen voor televisieprogramma’s in Nederland: De Gouden Televizier-Ring! Het bijzondere is dat het publiek uitmaakt wie er met deze prijs naar huis gaat. Naast de Gouden Televizier-Ring zijn er ook andere prijzen uitgereikt, bijvoorbeeld de Zilveren Televizier-Sterren.

Om half 9 begon de speciale uitzending op Nederland 1. Dit jaar gepresenteerd door de 6 maanden zwangere Chantal Janzen. Normaal gezien presenteert Frits Sissing de show, maar hij was dit jaar zelf genomineerd voor het programma ‘Op zoek naar Evita’. De show werd geopend door de 3 finalisten van het programma ‘Op zoek naar Joseph’. Daarna was het al tijd voor de eerste prijsuitreiking van de avond: de Zilveren Televizier-Ster voor de beste tv-vrouw van het jaar. De genomineerden waren Linda de Mol, Yvon Jaspers en Sophie Hilbrand. Ik verwachtte eigenlijk dat Linda de Mol deze prijs mee naar huis mocht nemen, maar Patrick Lodiers mocht hem uitreiken aan Boer Zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers. De Zilver Televizier-Ster voor de beste tv-man ging naar Paul de Leeuw. Hij won daarmee van Matthijs van Nieuwkerk en Ruben Nicolai.

Dit jaar was er ook een nieuwe prijs: de Televizier Talent Award. Dé prijs voor aanstormend tv-talent. Het was aan Yolanthe Cabau van Kasbergen om deze prijs voor het eerst in ontvangst te nemen. De Gouden Stuiver ging dit jaar naar het programma Spangas. Dat is de prijs voor het beste kinderprogramma van het jaar.

De laatste tien minuten werden gewijd aan de belangrijkste prijs van de avond. De Gouden Televizier-Ring dus. De kijkers thuis konden tijdens de uitzending nog stemmen op hun favoriet. Het ging tussen Mooi! Weer De Leeuw, Gooische Vrouwen en Op zoek naar Evita. Niet geheel onverwacht ging de ring dit jaar naar Paul de Leeuw met zijn programma Mooi! Weer De Leeuw. De terechte winnaar, volgens mij.

Eerder op de dag werd ook al de Gouden RadioRing 2008 uitgereikt. De Coen & Sander Show kreeg de prijs voor het beste radioprogramma. Giel Beelen werd Radioman van het jaar en Sophie Hilbrand Radiovrouw. De prijs voor het beste evenement van het jaar ging naar het Glazen Huis (3fm Serious Request).

Karlijn

woensdag 22 oktober 2008

Halloween een onschuldig kinderfeestje of niet?

Kleine kinderen gaan als spoken verkleed langs de deuren om te vragen naar snoep ze dreigen dan met de grap ‘’treat or trick’’. De feestdag Halloween wordt ondermeer in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd. Het is vooral bekend vanuit Amerika, maar ook in Nederland wordt het steeds populairder. Er worden steeds meer Halloween-feesten georganiseerd, steeds meer jongeren en volwassenen bezoeken deze feesten. Iedereen moet zo griezelig mogelijk naar feesten gaan en uiteindelijk vindt er een uitreiking plaats voor het beste kostuum. Ook de winkels besteden er veel aandacht aan, overal liggen enge maskers, vreemde kostuums, pompoenen en rare pruiken. Niet alleen in winkels wordt er volop aandacht aan besteed maar ook de attractieparken staan in het thema van Halloween. Het feest heeft zich voornamelijk verspreid via griezelboeken, films en tijdschriften.
Maar dominees denken heel anders over deze populaire griezelende feestdag. Ze waarschuwen ons voor het gevaar van Halloween. Nee het is niet het gevaar voor onze portemonnee, maar we schijnen te spelen met de aartsvijand van God.
Zeventien geestelijken schrijven dit in een plaatselijke krant. ‘’Het is geen onschuldig kinderfeest, het is niet zomaar griezelen. Het feest is opgebouwd uit rituelen uit heidense godsdiensten en dit kan niets goeds teweegbrengen, ‘’ aldus dominee Oberink van de Hervormde Gemeente Urk. Ook worden we gewaarschuwd om geen pretparken te bezoeken waar Halloween gevierd wordt. We mogen dus de komende tijd niet naar het attractiepark Walibi World, het park staat vanaf 13 oktober tot 31 oktober in het teken van Halloween. Ook mogen we ons de komende tijd niet uitdossen om een prijsje in de wacht te slepen op de Halloween-feesten. ‘’Als je bezig bent met Halloween, begeef je je buiten christelijke vaarwater,’’ meent predikant Van der Kraan.

31 oktober is het zover wat zal er ons te wachten staan…


Denise

Nog onbekend – Modeselektor



Ze staan al weken bovenaan in de playlists van mijn Itunes, Last.fm,Winamp en nog tal van andere muziekprogramma’s, helaas zijn ze nog redelijk onbekend bij het grote publiek. Om even Obama-style te doen: daar moet verandering in komen. Vandaar dit bericht over een van mijn favoriete bands: Modeselektor.

Modeselektor is een duo bestaande uit Gernot Bronsert en Sebastian Szary. Ze ontmoetten elkaar in Berlijn in 1993 toen Bronsert op een van Szary’s illegale acid-house feesten kwam. Ze besloten samen muziek te gaan maken, en zo ontstond Modeselektor.

Ze hebben twee albums uitgebracht: Hello Mom en Happy Birthday. Hun stijl is moeilijk te omschrijven. Het wisselt een beetje tussen techno, dubstep en grime maar ze hebben ook nummers die hardcore of hip-hop zijn.

Ik heb Modeselektor zelf leren kennen via Thom Yorke, de frontman van Radiohead (de beste band ooit, dat dit duidelijk is). Hij heeft zelf het nummer ‘The White Flash’ opgenomen met Modeselektor wat op hun laatste album Happy Birthday kwam. Hierdoor ben ik verder gaan luisteren naar dit album en ik vond het gelijk helemaal te gek. Tracks die je zeker eens moet beluisteren zijn Godspeed, 200007 en Kill Bill_Vol 4.

Als je zelf niet zoveel houdt van elektronische muziek kan ik toch iedereen aanraden om ze eens live te gaan bekijken. Op het podium klinkt de muziek nog veel toffer en ze geven altijd een vette show. Daarnaast worden er bij hun optredens altijd wel een paar flessen champagne opengetrokken over het publiek en hier daar komt nog een opblaasbare aap langs. Aanrader: neem een schoon T-shirt mee, je zal niet zonder zweet terugkomen.

Tom

dinsdag 21 oktober 2008

Terug in de tijd: Uitgeputte schakers op WK '84

Het WK schaken gaat momenteel tussen de huidige wereldkampioen Viswanathan Anand en uitdager Vladimir Kramnik. Het toernooi heeft elk jaar maar twee deelnemers. De zittende wereldkampioen kiest een uitdager tegen wie hij zijn titel op het spel zet. In de jaren ’80 ontstond op die manier een legendarische wedstrijd tussen twee grootmachten in de schaakwereld.

In 1984 wilde Garri Kasparov een einde maken aan het tijdperk van Anatoli Karpov. Karpov was al negen jaar wereldkampioen en het was nog niemand gelukt hem van die troon te stoten. In Moskou begon op 10 september 1984 het tweekamp. Degene die als eerst zes partijen had gewonnen, zou de winnaar zijn. Remises telden niet mee.

Na negen partijen leidde titelverdediger Karpov al met 4-0. Hij wilde de titel snel binnenhalen, maar dat bleek een lastig karwei te worden. Enorm veel remises volgden. Pas in de 27e partij vergrootte Karpov zijn voorsprong naar 5-0. In de 32e wedstrijd won uitdager Kasparov zijn eerste duel, maar ook daarna speelden de twee heren alsmaar gelijk. Kasparov won vervolgens de 47e en 48e partij, waardoor de tussenstand op 5-3 kwam.

Het was inmiddels al februari 1985. Kasparov had twee wedstrijden achter elkaar gewonnen en zag zijn titelkansen weer stijgen. Maar toen kwam het WK schaken van 1984 op verschrikkelijke wijze aan zijn einde. Beide spelers waren lichamelijk en psychisch zó uitgeput, dat het toernooi werd stilgelegd. Vooral Karpov zat er helemaal doorheen. Maar liefst 48 uitslagen waren niets meer waard, omdat de schaakbond bepaalde dat het WK helemaal opnieuw moest worden gespeeld. Nog nooit was een schaakwedstrijd vanwege uitgeputte spelers stilgelegd.

In september, oktober en november van 1985 begon de titelstrijd tussen beide heren opnieuw. Florencio Campomanes, voorzitter van de schaakbond, had beslist dat er 24 wedstrijden gespeeld zouden worden. Degene die de meeste partijen won, mocht zich wereldkampioen worden. Het wonder geschiedde. Kasparov versloeg titelverdediger Karpov met 13-11 en een nieuw tijdperk was ontstaan. Het kostte ontzettend veel moeite, maar de schaakwereld had na tien jaar een nieuwe wereldkampioen.

Marco

Eagle Eye


Jerry Shaw (Shia LaBeouf) en Rachel Holloman (Michelle Monaghan), twee totaal onbekenden voor elkaar krijgen beide een telefoontje van dezelfde onbekende vrouw. Ze bedreigt hen en hun families en geeft ze levensgevaarlijke opdrachten. Ze controleert elke stap die ze zetten en is hen altijd een stapje voor. Ze moeten samen deze opdrachten volbrengen. Tegelijkertijd worden ze de meest gezochte voortvluchtige mensen. Terwijl ze zichzelf in levensgevaar brengen en de FBI moeten ontwijken proberen ze er ook achter te komen wat er allemaal aan de hand is.

De film begint een beetje onduidelijk en je hebt het eerste half uur helemaal geen idee wat er nou eigenlijk echt aan de hand is. Daarna begint langzamerhand duidelijk te worden wat er gebeurt. Het is goed in elkaar gezet en het plot verraad zich niet snel. Er zit goede actie in met explosies en al en van tijd tot tijd is er ook even wat rust. Er zijn ook een aantal sterke dialogen wat natuurlijk ook altijd belangrijk is in een film.

Shia LaBeouf en Michelle Monaghan zetten een goede rol neer. Naast hen spelen ook Rosario Dawson, Michael Chiklis en Billy Bob Thorton een rol in de film.



Franka

Sven Nys ongenaakbaar in WB-cross Kalmthout

Afgelopen weekend stond in het teken van de wisseling van de wacht. Met de Ronde van Lombardije op zaterdag werd de laatste wielerklassieker van het seizoen verreden, terwijl een dag later in Kalmthout de eerste wereldbekerwedstrijd veldrijden op het programma stond. In ‘de koers van de vallende bladeren’ kon ik helaas niet aanwezig zijn, Kalmthout is daarentegen een stuk makkelijker te bereiken. Samen met enkele collega’s van WVcycling.com spraken we af op het parcours. Ik was natuurlijk erg benieuwd, want op Stefan na (tutorgroepje 3) had ik nog niemand in real life ontmoet. Na de trein te hebben genomen tot Kruiningen-Yerseke, de bus naar Roosendaal en de trein naar het godverlaten station Heide, arriveerde ik eindelijk op de plek van bestemming. Helaas restte nog een wandeling van vier kilometer….

Ik was gelukkig op tijd voor de beloften, die nog zo’n drie rondjes moesten afleggen. Ondertussen had ik het groepje wielergekken waarmee ik vandaag ging rondtrekken gevonden. De wedstrijd werd gekleurd door een zestal renners: Belgisch kampioen Tom Meeusen, Joeri Adams, Quentin Bertholet, vaste waarde Philipp Walsleben, en de Nederlanders Mitchell Huenders en Ramon Sinkeldam. Uiteindelijk waren het Meeusen, Walsleben en Huenders die voor de overwinning gingen sprinten. Huenders kwam als eerste de bocht door, maar klikte vlak voor de finish tot tweemaal uit zijn pedaal. Zijn concurrenten kwamen in de laatste meters nog langszij, waarna Tom Meeusen de snelste bleek. Een bittere pil voor de jonge Nederlander, waarmee ik vorig jaar nog een interview had. “Ik probeerde de laatste meters nog bij te schakelen, maar dat ging niet goed. Ik weet zeker dat ik zonder technische problemen had gewonnen”, vertelt hij ons teleurgesteld na de finish.



Het was niet de laatste renner waarmee we die dag zouden praten. Mede door Niels, de beheerder van onze website, maakten we die dag een ‘babbelke’ met Zdenek Stybar, Ramon Sinkeldam, de broer van Marianne Vos en mijn persoonlijke held Roy van Heeswijk. De sfeer op de cross in moeilijk te beschrijven, het is iets wat je eigenlijk een keer zou moeten meemaken. Eigenlijk is het een soort van kermis, waar je wel fantastische sport krijgt voorgeschoteld. Zoals bij de vrouwenwedstrijd, waar Daphny van der Brand in de laatste ronden alle andere dames naar huis rijdt en met de overwinning naar huis gaat. Ik sta vlak achter de finish en zie dat ze hélemaal kapot is. Zoals echte topsport hoort te zijn…!



Uiteraard kijkt iedereen uit naar de elitewedstrijd, het hoogtepunt van de dag. Lars Boom en Bart Wellens openden vlijmscherp, maar al in de tweede ronde startte Sven Nys zijn turbo en reed bij de anderen weg. Een losse tube verhindert een onemanshow en werpt het terug in het groepje achtervolgers. Even lijkt een aardige groepje de wedstrijd te gaan beslissen, maar uiteindelijk zijn het Sven Nys en Niels Albert die het hazenpad kiezen. Een geweldige sprint volgt, waarin Nys met zijn ultieme jump Albert net de baas is. Langzaam stroomt de rest van het veld binnen. Ook voor plaats dertig wordt er nog een sprintje uitgeperst, wat een helden! Langzaam stroomt het veld leeg, eerst naar het podium en dan naar huis. Langs de rennersbussen, je kunt ze complimenteren of troosten mocht je dat willen. Veldrijden is niet voor niets de sport van het volk. Ook ik maak me op om naar huis te gaan. Gelukkig kan ik meerijden tot het station, dat scheelt me zeker een halfuur. Nog tweeënhalf uur te gaan voordat ik thuis ben…






Jens

maandag 20 oktober 2008

Nieuw seizoen Ranking the Stars


Nieuw seizoen
De opnames voor het polulaire BNN-programma Ranking the stars zitten er weer op. In een nieuwseizoen zijn Sipke-Jan Bousema, Dennis van der Geest, Ruben Nicolai, Dennis Storm, Michael Boogerd, Maik de Boer, Danny de Munk, Rob Geus, Sander Lantinga en Ferri Somogyi te zien. Natuurlijk is Paul de Leeuw erbij om de heren tot de orde te roepen maar natuurlijk zorgt hij ook voor de humor in het programma.
Pispaaltje

Het belooft een hilarisch seizoen te worden waarin we o.a. komen te weten wie de beste kerstmaaltijd kan maken en wie het minst geliefd is bij zijn schoonouders. Net zoals bij de voorgaande seizoenen is er ook bij dit seizoen van ranking the stars weer een zogenaamd ‘pispaaltje’, en ik kan alvast verklappen dat Rob Geus van de smaakpolitie deze rol zal gaan vervullen. Want zoals Sander Lantinga zei: “Ranking the stars, het zijn tien mannen die elkaar ranken en aan het einde is Rob Geus altijd de lul!”

Ben je benieuwd welke ‘star’ met kerstmis in de gevangenis heeft gezeten en wie het tafelkleed van zijn schoonouders in de brand heeft gezet? Kijk dan vanaf 7 November, elke vrijdagavond om 20.30 bij BNN. Met Rob Geus het pispaaltje, Dennis van der Geest de knuffelbeer en Ruben Nicolai de ideale schoonzoon.



Marieke

zondag 19 oktober 2008

Wit licht in de schijnwerpers


Na rood is nu wit aan de beurt. De concertreeks ‘Wit licht’ van Marco Borsato, gebaseerd op de single waarmee Borsato eerder een nummer 1-hit scoorde, is een groot succes. Natuurlijk was ook onze vliegende reporter - ik dus - van de partij bij het zesde concert van de reeks. Eerder bracht Marco Borsato zijn nieuwe cd ‘Wit licht’ uit, daarna volgden zijn concerten en in december van dit jaar verschijnt zijn film met de titel - hoe toepasselijk - ‘Wit licht’.
Met zijn geweldige stem en prachtige liedjes stond ook dit jaar het Gelredome helemaal op z’n kop. Alle nummers werden uit volle borst door het publiek meegezongen. Naast een paar nieuwe liedjes, zong hij vooral de wat oudere en meest bekende. Nummer 1-hits als ‘Rood’, ‘Stop de tijd’ en natuurlijk ‘Wit licht’ konden niet ontbreken. Verder zong hij een paar minder bekende nummers, zoals ‘Domenica’ en ‘Als de wereld van ons is’. De live 3D-projecties, de vele lichten, maar vooral zijn ‘vliegstunt’ op het eind maakten het helemaal af.
“Het is een avond anders dan alle anderen”. Zo omschreef de zanger zelf de avond. En dat was het! Of je nu fan was of niet, het was een geweldige avond. Ik heb er in ieder geval van genoten! Volgend jaar blauw??


Irene